Sfințirea bisericii Mănăstirii Văcăreștii noi

sursa: Canal Youtube Trinitas TV

Paraclisul Mănăstirii Văcăreștii Noi din localitatea constănțeană Lumina a fost sfințit duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolitul de Guinea, din Patriarhia Alexandriei.

Programul a continuat cu Sfânta Liturghie, urmată de sfințirea pietrei de temelie pentru biserica mare a așezământului monahal. În fundația lăcașului de cult au fost așezate fragmente din zidurile istorice ale Mănăstirii Văcărești.

Cu această ocazie, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a vorbit despre importanța istorică a Mănăstirii Văcărești, precum și despre semnificațiile edificării noului așezământ monahal.

„Acest așezământ a devenit o realitate, o realitate extrem de importantă pentru noi, românii, mai ales pentru toți cei care au suferit și s-au jertfit de-a lungul istoriei noastre, pentru că această biserică a fost o biserică reprezentativă pentru români, atât de frumoasă încât era vestită în toți Balcanii.”

„Dar, iată, cu ajutorul unor oameni jertfelnici, care au dorit să refacă istoria și să înnoiască acest loc, s-a putut realiza această lucrare,” a adăugat ierarhul.

Din sobor au mai făcut parte: Mitropolitul Iacovos de Mytilene, Biserica Ortodoxă a Greciei, Mitropolitul Iacov de Durostorum, Patriarhia Bulgariei, Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sus, Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților, Episcopul Visarion al Tulcii, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul Siluan al Ungariei, Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Dimitrios de Safita – Patriarhia Antiohiei, Episcopul vicar Macarie de Glavinitsa al Mitropoliei de Ruse, Patriarhia Bulgariei, Episcopul vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei și Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.

Paraclisul așezământului monahal a fost sfințit la patru ani de la începerea lucrărilor de construcție la așezământul monahal care își propune să readucă aminte de istorica mănăstire bucureșteană, demolată în anul 1986.

Lăcașul de cult a fost așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Ioan Maximovici și a Sfântului Mare Mucenic Mina.

Pescuirea minunată, imagine vie a credinței

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe a vorbit despre textul evanghelic duminical referitor la Pescuirea minunată.

„Hristos a vrut ca această minune să fie mare și ca peștele cel prins să fie mult, ca să rămână această imagine vie în amintirea celor prezenți și mai ales a ucenicilor, care aveau mai pe urmă să fie încercați în diferite momente ale vieților lor, încercându-li-se astfel credința, încrederea în Dumnezeu, răbdarea lor și la astfel de momente să aibă vie acea imagine în mintea și în sufletul lor, ca astfel din nou să se poată ridica pe picioarele lor și să pășească pe cărarea cea dreaptă”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„De aceea și noi, în viețile noastre, atunci când suntem încercați din diferite puncte de vedere și ne este încercată încrederea, răbdarea, dragostea noastră întru Hristos, venim în astfel de locuri minunate, ca mănăstirea aceasta, unde sunt adăpostite moaște ale unor sfinți, dimpreună cu Brâul Maicii Domnului astăzi prezent aici, ca să luăm aminte și, iarăși, să ne umplem de credință și de dragoste, să putem să ne ridicăm din ale noastre încercări și să putem, așa cum am zis, păși pe calea cea dreaptă ce duce la mântuirea fiecare dintre noi”, a adăugat ierarhul.

Motivele edificării Mănăstirii Văcăreștii Noi

La finalul programului liturgic, starețul așezământului monahal, protos. Justin Dănilă, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie Ordinul „Crucea Sfântului Andrei”.

„Astăzi rugăciunea euharistică întâlnește și dă sens istoriei unui edificiu bisericesc, Mănăstirea Văcărești, care pe nedrept a fost distrus de absurditatea unui regim totalitar și anticreștin. Astăzi lacrimile și suferințele martirilor, care au suferit brutalitatea muncii silnice, sunt reauzite în pomenirea sacrificiului lor pentru cauza creștină a libertății și a demnității”, a precizat la final protos. Justin Dănilă.

Proiectul Mănăstirii Văcărești Noi a fost demarat în anul 2020 de Părintele Protosinghel Iustin Dănilă, starețul așezământului monahal, împreună cu pr. Ștefan Mindea.